ID697442241253264
top of page
logo-Amsterdam-Kickboksen-brandname_edited.png

KICKBOKSEN EN AFVALLEN

Is kickboksen een effectieve sport om af te vallen?

De kracht van kickboksen tijdens het afvallen zit ‘m niet alleen in het verbranden van calorieën. Het helpt ook bij het tegengaan van een van de grootste verborgen oorzaken van overgewicht. In deze blog leer je welke boosdoener dit is en hoe je met kickboksen die extra kilo's kwijtraakt.   

Body Positivity first.

Voordat we dieper ingaan op de voordelen van kickboksen wanneer je wat kilo's wilt afvallen, willen we natuurlijk aan iedereen die dit leest zeggen:

Je bent goed zoals je bent! Amsterdam Kickboksen is een positief bedrijf en we willen vooral een positieve mindset en positief zelfbeeld promoten!

En daar ligt nu gelijk ook de clou: door te kickboksen komen er ook een hoop geluksstofjes vrij die een positieve mindset stimuleren, waarvan je  uiteindelijk ook weer lekkerder in je vel zal zitten. 

Kan ik afvallen met kickboksen? 

Het korte antwoord is JA, en als je het goed aanpakt zal kickboksen je helpen om sneller dan gepland af te vallen. Dit antwoord is misschien wat kort door de bocht en heeft wat meer context nodig. In deze blog geven we je die context en een stappenplan zodat je begrijpt hoe regelmatig kickboksen je zal helpen bij het afvallen.

Kickboksen is een full body workout.

Kickboksen is een van de meest efficiënte full body workouts, je traint namelijk tijdens een kickboks sessie alle (grote) spiergroepen. En hoe harder je de grote spiergroepen aan het werk zet hoe meer calorieën je zal verbranden. De quadriceps, de dijbeenspier is de grootste spiergroep in je lichaam en juist die worden flink aan het werk gezet tijdens het kickboksen. Dus wanneer jij tijdens het trainen die flying kicks aan het rocken bent, zet je dus ook je verbranding in vuur en vlam. 

Kickboksen en calorieverbranding. 

Hoeveel calorieën verbrand je met een uur kickboksen? Uiteraard is het antwoord  ontzettend persoonsgebonden, want het mogelijk aantal calorieën dat je verbrand ligt aan meerdere factoren zoals je leeftijd, gewicht en lengte. Maar gemiddeld bekeken is het mogelijk om tussen de 600 en 800 calorieën te verbranden. 

Kickboksen is een High Intensity Interval Workout. 

Kickboksen kun je scharen onder een HIIT workout, oftewel een High Intensity Interval Workout. 
Kenmerkend aan HIIT workouts en kickboksen is dat je niet alleen op uithoudingsvermogen (cardio) traint maar ook aan het krachttrainen bent, hierdoor verbrand je niet alleen tijdens het kickboksen veel calorieën, ook in ruststand zal je lichaam nog veel calorieën verbranden. 

Afvallen en voeding.

Wanneer je minstens twee keer per week een uur kickbokst en een uitgebalanceerd dieet volgt zal dit jouw afvalproces een ‘flying kick' start geven ;) Maar ook hier geldt, hoe succesvol jij bent in het afvallen zal vooral liggen aan je voeding (70%) en daarna pas aan hoeveel je sport (30%). Jouw voeding is dus de doorslaggevende factor in het afvallen. Ook hier geldt: iedereen is anders gebouwd en de een heeft een sneller werkende stofwisseling dan de ander. Maar over het algemeen geldt, creëer een dagelijks calorietekort (-250 / -500) eet veel (magere) proteïnen en eet vezelrijke voeding en hou dit minstens 3 maanden vol om zichtbare resultaten te zien.  

Stress belangrijke boosdoener bij het afvallen.

Ook het vermijden van stress is een belangrijke factor bij het afvallen. Wanneer we langdurig stress ondervinden maken we het stresshormoon cortisol aan. En juist dit hormoon zorgt ervoor dat je aankomt op plekken waar je niet wilt aankomen. Meerdere onderzoeken tonen namelijk aan dat het lichaam buikvet opspaart als ‘reserve’ wanneer we (langdurige) stress ondervinden. Veel rust en zo min mogelijk stress moet dus een belangrijk focuspunt voor je zijn wanneer je wilt afvallen. Ook hier is kickboksen een goede uitlaatklep en een absolute stress killer. Je maakt tijdens het kickboksen allemaal stofjes aan die het stresshormoon cortisol juist verlagen. Deze geluksstofjes zijn o.a. endorfine, dopamine en serotonine. Ze geven je daarnaast ook een betere mentale weerbaarheid, win-win dus.

Conclusie: kickboksen is een effectieve sport om  mee af te vallen!

Ja met kickboksen kun je de nodige kilo’s afvallen maar je wordt daaraast mentaal ook sterker, wat je weer zal helpen je nieuwe gezonde levenstijl vast te houden. Want zoals met alles in het leven geldt; consistentie is de sleutel naar succes! Amsterdam Kickboksen begeleidt je hierin graag met coaching maar ook voedingsadvies.

 

Maak een afspraak om de mogelijkheden door te spreken.

logoAmsterdam-Kickboksen.jpg
bottom of page